Zgodnie z legendą, dawno dawno temu piękna księżniczka uciekła przed mężem i rodzicami z kochankiem do dżungli karaibskiej. Oboje zakochani zostali jednak złapani i pozbawieni na miejscu głów. W miejscu gdzie padła ich krew wyrosła roślina nazwana wanilią. Ich miłość trwała bardzo krótko, dlatego kwiat rośliny też kwitnie przez moment. Co jest szkodą dla botaników zafascynowanych storczykami, nie przeszkadza smakoszom owoców wanilii, które dopiero wtedy nabierają mocy. Ponieważ wanilię, a dokładniej jej zapach trzeba dopiero odkryć ...
Aromatyczna wanilia to nic innego jak tropikalny storczyk - Vanilla planifolia. Wykorzystyac w kuchni wanilie zaczęli już Aztecy. Im przepisy wykradli odkrywcy Ameryki pod wodzą Cortesa i przywiedli wanilię do Europy. Kwiaty w naturalnych warunkach są zapylane przez specjalnego owada - maleńkie pszczoły gatunku Melipona. Na plantacjach stosuje się mechaniczne sztuczne zapylanie (odkrył je w wielu 12 lat syn niewolnicy na plantacji w Reunion - Edmond Albius).
Roślina w buszu tropikalnym
To pnącze, które wije się wokół iny drzew w okolicy, utrzymując się dzięki temu ponad ziemią. Mniej więcej po 4 latach od wysiani zakwitnie, ale potem przez kolejne 50 lat może dawać owoce. W jej torebkach nasiennych zawarta jest substancja zwana WANILINĄ, ktorej zawdzięczmy aromat rośliny.
Strąki nasienne wanilii, nie muszą być wcale dojrzałe, należy zerwać sparzyć i długo suszyć na słońcu. Wanilię można kupić zarówno w postaci proszku, ekstraktu, cukru waniliowego, natomiast na Gwadelupie na Karaibach oraz w innych miejscach, gdzie rośnie, w postaci lasek. Ma zastosowanie w cukiernictwie, jako dodatek do herbat i kaw, a także jako afrodyzjak czy kosmetyk.
Laski wanilii najlepiej w drobnych kawałeczkach dosypywać do herbaty lub posypywać nimi ciasto. Jeżeli już kupiliście brązowe owoce wanilii, przechowujcie je w szczelnym szklanym lub plastikowym pojemniku, żeby nie wyschło. Nasionka wydobywa się ze strąku niczym małe fasolki szparagowe - należy rozciąć je wzdłuż i wyskrobać co się da. Najlepiej smakuje z herbatami: czarna herbata cejlońska, czarna assam,chińska zielona sencha, organiczny rooibos.