Słodkie czereśnie w ekologicznym sadzie

Słodka czereśnia, dżem, kompot czy placek, to możemy zjeść dzięki uprawie czereśni w naszym sadzie. Jeśli jednak zdecydujemy się na uprawę ekologiczną, zarówno drzewo jak i owoce będą zdrowe i bez szkodliwych substancji.

Charakterystyka drzewa czereśni:
Czereśnia jest dużym drzewem tworzącym krótko- i długopędy, z pączkami kwiatowymi. Najlepsze jednak owoce powstają u podstawy ubiegłorocznych pędów krótkich oraz na dwu i trzyletnich gałęziach.

Wszystkie drzewa owocowe, jakie zakupimy w szkółce, muszą być szczepione. Czereśnię szczepi się na siewkach czereśni ptasiej i antypce. Możemy także spotkać w sprzedaży czereśnie karłowe, których wysokość nie powinna przekroczyć 5 metrów wysokości, więc z powodzeniem nadają się do małych ogrodów.

Stanowisko uprawy czereśni:

Gleba: lekko gliniasta, pH 5,6-6,8 (zbliżone do zasadowego) na podłożu wapiennym, poziom wody gruntowej max. 1,5m

Najlepszym terminem do cięcia - formowania korony jest wiosna, a na drzewach już owocujących lato - po zbiorze owoców, tak, aby utrzymać jak największą ilość młodych pędów (skracamy pędy wyrastające w nadmiernej ilości, pod ostrym kontem oraz konkurencyjne z przewodnikiem).

Odmiany czereśni do uprawy ekologicznej:
Rivan, Bladoróżowa (jasne owoce), Karesova, Vanda, Kunzego (jasne owoce), Summit, Sam, Pola, Rainier.

Autor: Beata Dulko-Kaszowska, Redakcja Mój Ogrodnik