Pietruszka w uprawie jest bardzo wytrzymała na przymrozki, a niektóre z odmian mogą zimować w gruncie. Roślina potrzebuje gleb żyznych, próchniczych i nie podmokłych. Podobnie jak marchew, pietruszkę siejemy na drugi rok po oborniku.
Ze względu na zastosowanie późniejsze warzywa możemy rozróżnić dwa terminy siania:
Pietruszkę korzeniową siejemy w końcu marca do połowy kwietnia w rzędach 20-30 cm na głębokości 1-1,5cm. Przerywamy ją, aby pojedynkować korzenie, a także pielimy ze spulchnianiem gleby.
Pietruszkę naciową natomiast siejemy w lipcu, a po wzejściu, gdy jest zbyt gęsto, przerywamy. Przed zimą okrywamy zagon słomą lub liśćmi przed zbyt silnymi przymrozkami, a wcześniej ścinamy nać.
Zbiór pietruszki korzeniowej następuje końcem października. Podobnie jak dla marchwi, ogromnym zagrożeniem dla pietruszki są nornice. Nie należy ich jednak zabijać, a tylko straszyć, by przeszły w inne miejsce ogrodu.
Tekst i zdjęcia: Redakcja