Poskrzypka cebulowa należy do rodziny stonkowatych, czyli chrząszczy, których larwy i osobniki dorosłe żerują na liściach, łodygach i owocach roślin cebulowych, takich jak: cebula, por, szczypiorek oraz lilie.
Osobnika dorosłego rozpoznamy po czerwonej głowie i wierzchu ciała, natomiast czarnej dolnej stronie ciała. Jest stosunkowo niewielkim owadem, ma rzadko więcej niż około 6 mm długości.
Pojawia się już w maju (V), kopuluje wydając czerwone - także dobrze widoczne - jajeczka na roślinach żywicielskich. Zwalczać szkodnika powinno się tylko na plantacjach jadalnej cebuli bądź w ogrodach, gdzie rzeczywiście przekroczony został próg ekologicznej szkodliwości. Najłatwiej jest jednak po prostu zebrać poskrzypkę - jest w końcu dla nas bardzo dobrze widoczna, a nie jest owadem inwazyjnym.
Autor tekstu i zdjęć: Beata Dulko-Kaszowska