Podstawą potrawy są gotowane (lecz nie do końca) warzywa oraz ser.
Potrzebne do przygotowania składniki oraz te które można jeszcze dodać:
- 2/3 róży kalafiora średniej wielkości
- 3-4 gotowane ziemniaki
- 5-7 pieczarek podsmażonych
- 2 pomidory bez skórki
- 1 mała cukinia lub patison pokrojony
- kawałek pora
- mąka pszenna 2 łyżeczki
- półtorej szklanki mleka
- starty ser do zapiekania np. mozzarella
Najpierw przygotujmy warzywa. Kalafior, ziemniaki gotujemy przez 20 minut, tak aby były jeszcze lekko twarde. Pieczarki oczyszczamy ze skórki i kroimy w plastry, które solimy i smażymy na oliwie przez kilka minut.
Pomidory oczyszczamy ze skórki, która po smażeniu jest wciąż twarda, więc będzie przeszkadzać podczas jedzenia. Zalewamy więc pomidory wrzątkiem i moczymy w nim kilka minut. Po tej kąpieli skórka łatwo schodzi. Młode cukinie czy patisony możemy tylko dokładnie umyć, następnie pokroić w drobne kostki. Tak przygotowaliśmy wszystkie warzywne składniki. Zachęcamy jednak aby dodawać inne warzywa lub wymieniać na inne.
Wszystkie składniki układamy warstwami w przygotowanym, żaroodpornym naczyniu -wysmarowanym masłem i bułką tartą.
Przygotowanie sosu:
Drobno pokrojony pok smażymy na oliwie z oliwek aż się zeszli. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy starty ser (dowolny do zapiekania), rozpuści się on, więc szybko należy uzyskać jednolitą konsystencję i polać ułożone wcześniej składniki w naczyniu żaroodpornym.
Jeśli sosu nie wystarczyło do zakrycia całej powierzchni, wykorzystajmy starty ser, on także się rozpuści już w piekarniku.
Gotową zapiekankę zakryjmy folią aluminiową, aby serowy sos się nie spalił. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego w 200st.C piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pozostawiamy jeszcze na 10 minut aby sos stwardniał.
Cała zapiekanka przeznaczona dla 5 osób.