Kukurydza gotowana z wody

Ziarno kukurydzy zawiera sporo wody, białka, tłuszczów, włókien surowych, witaminy A, B1, B2, E, oraz C. Żadne ze zbóż nie zawiera tyle tłuszczu co kukurydza, jest to jednak tłuszcz bardzo zdrowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju człowieka. Kukurydza jest jednym z podstawowych zbóż. Otrzymuje się z niej kaszę i bardzo delikatną mąkę. Kolby gotowane najlepiej spożywać z zielonymi warzywami.
Kukurydza z wody Kukurydza z wody

Składniki potrzebne do przygotowania gotowanej kukurydzy w domu:

- 4 kolby młodej surowej kukurydzy - najlepeij jest kupić ja na osiedlowym bazarze, bub w sklepie z ekologiczną żywnością;
- 4 łyżki masła;
- sól - szczypta.

Sposób przyrządzenia kukurydzy gotowanej:

Kukurydzę należy obrać z liści i wszelkich innych części zielonych oraz dokładnie opłukać. Następnie zalać kukurydzy wodą tak, żeby kolby były zakryte, i gotować na ogniu co najmniej 20-25 minut (w zależności od wieku kukurydzy). Następnie kolby należy odcedzić, posolić i podawać polane roztopionym masłem.

Ilość osób: taka ilość może stanowić posiłek dla czterech osób.

Polecamy!