To burakom starożytna Afrodyta zawdzięczała swoją urodę. Barwnik buraka, który nadaje mu charakterystyczny odcień gorącej czerwieni z nutką filetu to BETAINA. To substancja nadzwyczajna, która wnika do wnętrza bakterii, które kumulują się w naszym organizmie i hamuje jej zdolność do rozwoju. Dlaczego dzisiaj nie korzystamy z tego bogactwa darów buraka?
Buraczki - w lekkiej przyswajalnej formie - mogą być podawane jako sałatka do dnia głównego.
Potrzebne nam będą:
- świeże buraki
- miód
- sól
- pieprz
- cytryna lub kwasek cytrynowy
- chrzan - najlepiej w stanie naturalnym - starty, ale może być też przetworzony ze słoika.
Sposób przyrządzenia:
Buraki wymyć z ziemi, włożyć do garnka i zalać całkowicie wodą. UWAGA! Buraki w czasie gotowania puszczają kolor, który nie jest łatwo zmyć.
Gotować buraki w całości do uzyskania miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zostawić do ostudzenia, a następnie obrać z łupiny, zetrzeć na tace i przyprawić ... miodem, solą albo cytryną czy chrzanem.
Ilość osób: Jeden średniej wielkości burak wystarczy dla jednej osoby.