Po krótkiej przerwie rusza także w tym tygodniu zbiórka elektrośmieci. W każdą pierwszą sobotę miesiąca na BioBazarze Fundacja Zielony Horyzont i Europejska Platforma Recyklingu Polska organizuje stały punkt zbiórki ZSEE i zużytych baterii. Można przynieść niepotrzebne sprzęty elektryczne i elektroniczne, baterie i świetlówki. W zamian za to otrzymacie ekologiczną niespodziankę!
Żywność ekologiczna: bogactwo serów!
Do tej pory na BioBazarze dostępne były sery owcze i dżersejowskie z Rancza Frontiera, sery kozie z gospodarstwa EkoGrale, a także sery krowie z EkoŁukty i MyEcolife. Od 5 lutego w ofercie będą sery firm Bastiaansen i Beemster Organic. Na stoisku Bastiaansen znajdzie się ponad 15 rodzajów serów. Wśród nich są: sery Gouda od młodego do wyjątkowo dojrzałego, różne odmiany serów Gouda z mieszankami świeżych ziół i dodatkiem kilku rodzajów przypraw, ser Italiano, ser Fenugreek z kolendrą, ser z bazylią i czosnkiem, wszystkie powyższe sery z obniżoną zawartością tłuszczu minimum 30%, 35% i 45%. BioBazar będzie oferował także sery typu Brie z mleka krowiego, owczego i koziego oraz z niebieską pleśnią z kremowego mleka krowiego i z mleka koziego. Całkowitą nowością na rynku będą świeże sery kozie w formie rolady z białą pleśnią, a także z miodem akacjowym i w plastrach bekonu. Miłośnicy ekologicznych produktów od 5 lutego będą też na BioBazarze mogli kupić certyfikowany ser Parmigiano-Reggiano i ricotta. Z kolei Beemster Organic to ser pochodzący z polderu o tej samej nazwie. Polder to teren nadmorski położony poniżej poziomu morza, sztucznie osuszony i otoczony groblami. Krowy pasą się tu dłużej, a ich mleko zawiera więcej tłuszczów nienasyconych. Ser certyfikowany jest przez holenderską jednostkę certyfikującą Skal.
„Tak szeroka gama produktów dostępnych wyłącznie na BioBazarze sprawia, że dajemy swoim klientom największy wybór certyfikowanych serów ekologicznych na rynku. – mówi Katarzyna Wieczorek, odpowiedzialna za marketing ekologicznego targu. – BioBazar istnieje od 27 listopada i od początku systematycznie zwiększamy liczbę oferowanych produktów z certyfikatami. Do tej pory mogliśmy się pochwalić bardzo bogatą ofertą wędlin: ponad 29 rodzajów od 2 dostawców,
z zakładów Wasąg i Jasiołka. Cały czas staramy się też o poszerzenie gamy owoców i warzyw, i z niecierpliwością czekamy na wiosnę, kiedy pojawią się pierwsze świeże warzywa i owoce.”
Po drugie kiełki!
Już teraz natomiast BioBazar daje swoim konsumentom możliwość stworzenia na parapecie okiennym domowego ogródka ekologicznego. Od 5 lutego na BioBazarze można kupić nasiona ekologicznych kiełków w specjalnie przygotowanych torebkach lub w ceramicznych doniczkach do domowej mini -hodowli. Są to nasiona: mini-bazylii, mini-brokułów, kiełków rzodkwi, kiełków buraka, kiełków gorczycy, mini-rukoli, rzeżuchy i mini-kolendry. Wszystkie posiadają certyfikat BIO.
Mój Ogrodnik jest partnerem BioBazaru. BioBazar działa na warszawskiej Woli w dawnej fabryce Norblina, ul. Żelazna 51/53, w każdą sobotę w godzinach 8-17. Oferuje tylko produkty z certyfikatami ekologicznymi od około 30 dostawców. W ofercie znajdują się: warzywa i owoce, przetwory, kasze, ryże, mąki, makarony, mięso, wędliny, a także pełna oferta nabiału. Poza produktami spożywczymi na BioBazarze dostępne są także kosmetyki, środki czystości, zabawki, gadżety i ubrania.