Rdza jałowcowo-gruszowa w naszym ogrodzie

Rdza to charakterystyczna choroba roślin, widoczna dzięki rdzawym plamom na liściach roślin. Patogen atakuje wybrane rodziny i gatunki. Widoczny jest najpierw na żywicielu pośrednim -jałowcu, a końcem lata z dużą siłą atakuje grusze, doprowadzając do ich oszpecenia i braku owocowania.
Rdza na gruszy Rdza na gruszy


Rozwój choroby - rdzy przebiega w ten sposób, iż atakuje ona zazwyczaj dwóch żywicieli. Początkowo widoczna jest na jałowcu sabińskim w miesiącach wiosennych, a następnie późnym latem, jesienią przenosi się na grusze.

Objawy na jałowcu widoczne są w postaci galaretowatych, pomarańczowych zawiesin (wywołuje je grzyb Gymnosporangium sabinae), są to skupiska zarodników, którym sprzyja wysoka wilgotność powietrza i wiatr. Zakażają one rozwijające się młode liście grusz, a jesienią dochodzi do ponownej infekcji jałowca. Przy silnym opanowaniu choroby, kora pędów pęka, a igliwie żółknie i obumiera.

Na chorej gruszy powstają jaskrawoczerwone plamy z zarodnikami. Roślina może być silnie oszpecona i nie dochodzi do owocowania. Warto zbierać opadłe liście, zawierające zarodnika grzyba, a choć nie będą źródłem infekcji, zakwaszą ziemię.

Rdza na jałowcu Rdza na jałowcu

Niestety objawy jakie powstają na jałowcu są wynikiem kilkuletniej choroby, co powoduje iż to iglak staje się źródłem choroby gruszy. Samą aktywność patogenu możemy ograniczyć nie sadząc tych dwóch gatunków obok siebie, jednak jeśli sąsiad będzie je posiadał, nie ma to u nas i tak sensu.

Pewnym sposobem na ratunek dla choćby gruszy jest wczesnowiosenny (w kwietniu) oprysk wyciągami grzybobójczymi, powtarzany co kilka dni. Jeśli kora gruszy będzie pękać, warto zastosować mieszaninę maści grzybobójczej z miedzianem.

Zobacz też:





Autor:Beata Dulko-Kaszowska