Brunatna plamistość liści pomidora

Brunatna pleśń (plamistość) liści pomidora to choroba głównie pomidorów szklarniowych, gdyż to w szklarniach dochodzi do sytuacji połączenia słabego doświetlenia z dużą wilgotnością. Rośliny ograniczają swój wzrost i plonowanie, aż w końcu zamierają. Warto przyjrzeć się swoim owocom i zapobiegać chorobie.
Zaschnięte liście pomidora Zaschnięte liście pomidora


Brunatna pleśń (plamistość) liści pomidora to choroba grzybowa wywołana przez Cladosporium fulvum. Sprzyja mu brak doświetlania uprawy oraz wysoka wilgotność powietrza. Dlatego tak często jest to spotykana choroba w szklarniach i tunelach.

Objawy choroby.
Główne objawy choroby widoczne są na liściach w postaci jasnych, rozmytych, żółtych plam na starszych liściach. Plamy przekształcają się z czasem w brunatne nekrozy opanowujące całą blaszkę liściową. Po spodniej stronie liścia widoczny jest szarawy, z czasem brunatny, rzadko fioletowy nalot trzonków i zarodników konidialnych. Czasem zauważyć go można także na szypułkach kwiatów i działkach kielicha.

Opanowany liść zasycha pozostając na roślinie. Owoce nie wykazują zmian chorobowych, a jedynie karleją i często nie dojrzewają.

Coraz mniejsze owoce pomidora Coraz mniejsze owoce pomidora


Jak przebiega infekcja?
Grzyb zimuje w postaci zarodników odpornych na niską temperaturę i suszę przez długie miesiące. Zimować może także w resztkach roślin, na palikach, konstrukcja szklarni i tunelów oraz sznurach. Wraz z rozpoczęciem okresu wegetacji, przy 90% wilgotności powietrza i 15st.C następuje infekcja.

W okresie wegetacji patogen przenoszony może być wraz z prądem powietrza, kroplami wody (podczas podlewania) i na narzędziach i rękach przy zabiegach pielęgnacji.

Początek infekcji Początek infekcji




Jak zapobiegać chorobie???
1. Wietrzyć szklarnie i tunele foliowe
2. Doświetlać w okresie jesiennym i wiosennym
3. Usuwać porażone rośliny aby nie doszło do rozszerzenia patogena na inne, sąsiednie uprawy
4. Uprawiać glebę po roślinach z objawami choroby - aby zabić zarodniki konidialne
5. Wdrażać płodozmian
6. Uprawiać odmiany odporne i tolerancyjne -np. odmiany koktajlowe.

Obejrzyj film, jak uprawiać pomidory bez stosowania chemii i ekologicznie:


Autor: Redakcja Mój Ogrodnik, Beata Dulko-Kaszowska