Kalarepa jest rośliną dwuletnią, która tworzy zgrubiałą szyjkę korzeniową oraz rozetę liści na nią. System korzeniowy palowy jest raczej niewielki, średnio głęboki. To właśnie ta szyjka - albo raczej zgrubiała szyja - stanowi dla nas wartość odżywczą.
Kalarepa jako gatunek pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną ciepłolubną, która przetrzyma jednak lekkie wiosenne przymrozki. Stąd jest popularna jako uprawa ogródkowa.
Wymagania kalarepy:
Stanowisko: gleba przepuszczalna i stale lekko wilgotna, w pełnym słońcu lub lekki półcień
Nawożenie: roślina nie lubi za dużo próchnicy, oraz obornika. W planowanym płodozmianie uwzględnijmy ją na grządkach nawożonych po 2 roku. Lepiej toleruje nawożenie mineralne lub organiczne płynami w okresie pikowania rozsady i tworzenia zgrubienia.
Uprawa gruntowa i jej zalety:
Okres wegetacji kalarepy jest krótki, a najlepsze plony uzyskujemy przy pikowaniu siewek, czyli tworzeniu rozsady:
- nasiona wysiewamy wczesną wiosną do rozsadnika, a młode siewki od 5 cm wysokości możemy już pikować na miejsce stałe, uszkadzając przy tym lekko system korzeniowy. Ponieważ uprawa w tym czasie wiąże się z późnymi przymrozkami wiosennymi, warto wcześnie młode rośliny zahartować, a w gruncie okrywać agrotkaniną.
Jak okrywać? a Jakie inne warzywa w prosty sposób samemu wyhodować?
Tekst i zdjęcia: Beata Dulko-Kaszowska